amaran

aku suka cerita macam-macam. pasal itu la..ini la... campur-campur. penggunaan bahasa dalam blog ini adalah sgt tidak baik utk akademik especially yang mane nak pekse tu kan... but i dont care. sume benda n cerita serta ayat dlm ni adalah mengikut kesukaan aku sebab ini blog aku..bukan blog ko. so x payah la pandai2 nak kondem2 or komen2 ye. kalo ko suke menaip, sila buat blog sendiri and taiplah sampai lebam. i dont welcome any comment yg bersifat kepochi. tamat

Monday, November 21, 2011

Another one!


Jagung pulak dah~

Kebetulan ke?


Sume status dorang ni berasaskan makanan. Apakah?? Kebetulan ke? Atau mmg sume Malaysian in general, or TNBFian specifically mmg kaki makan?

Muehehe!
Pikir2kanlah uols~

Tuesday, November 15, 2011

The sebab..

Ayah tukar astro beyond.
Sebab remote astro lame dah rosak.

Emak gigih buat karipap banyak2 hari ni.
Sebab die terguna duit karipap haritu beli tudung.

Aku amik course transport masa diploma.
Sebab dlm list tu, transport je ade kurungan.
Diploma in Business Studies (Transportation)

Aku jatuh cinta kat honda city.
Sebab rupa die macam transformers.

Hajar sambung belajar.
Sebab die nak duit raya.

Kudin still bertahan dgn kerja sekarang.
Sebab die nak tunggu bonus.

Kudin tibe2 beli blackberry.
Sebab die nak main internet masa rehat bulan puasa haritu.

Aku x suke berlari.
Sebab nanti sakit tetek.

Aku x makan sayur.
Sebab nanti demam.

Kudin xsuke minum air teh jasmine.
Sebab die kate mcm minum rmbut arwah nenek.
Nenek ske ltk bunga tu kat kepala.

Aku x ske mkn daging korban.
Sebab mcm rasa lain.
Rasa rumput.

Sebab ade yang munasabah.
Ade yg x munasabah.
Tp bukan kite nak judge.
Slalu org yg jadikan sesuatu tu sebab, dorg pk benda tu munasabah.

Okeh?
Dah, gi main jauh-jauh.

Monday, November 14, 2011

Hah! Ni die..

Jija!
Pandai je sengih kan..
Tapi die mcm malu2 sket..
Al maklumla..
Anak dara uolss~

Later!

Lintu ah!

Smlm gi umah papa.
Papa patah kaki.
Tapi xde sape btau.
Tah apape.
Dah dekat seminggu baru tau.

Kaki papa patah tebu.
Jatuh bilik air.
Kena simen sampai kat peha.
Nasib baik xde pape.

Anyway.
Setelah sekian lama x jumpa faris.
Smlm jumpa! Rambut baru.
Macam pekan.

Jija pun dah pandai jalan.
Suke amik gambar plak tu.
Reti je pandang camera and senyum
Budak2 skrang mmg cmtu kan.

Ala..
Baru prasan.
Kat hp aku xde gmbr jija.
Si faris je ade.
Nanti aku amik dr hp kudin k!

Later~

Sunday, November 13, 2011

breakfast


ko ado breakfast mcm ni?
ni merangkap lunch skali.
jgn terperanjat i makan sayur uolss~

satu-satunya sayur hijau yg aku mkn.
bayam!
dulu kecik2 berangan jd popai..
tu la jadinye..

hikss..

kentang sambal adalah makanan fav!
tu la hasilnye peha akak ni mcm tiang gol uolss..
and aku baru tau ikan tu mahal.
rm4 seketul tu.
die lg mahal dr ayam.

hebat la ko ni encik ikan!

eh hindustan!
bye people~

perang cium

mainan terbaru kat umah.
kalo dulu main picit2 tetek.
skarang main cium2.

bukan cium biase.
sebelum cium kena basahkan bibir dulu.
pastu dah cium kena halang org dari lap.

yuckkss!

kalo nak lg best..
perang ni harus diadakan sebaik sahaja bangun tido!

layankan video perang yang aku dpt amik ni.
antara kudin and hajar.
malapetaka!

video

apak den!

apabila terlebih celik IT, kita akan lelap IT uolss~

look at that!
my daddy cool with aaron.
lawak plak aku tgk. nak marah x boleh.
die kan ayah.

huaahaha!

ni la aktiviti en musa ni kat umah skarang.
pagi petang siang malam mengadap laptop.
sampai mak aku pun stress.

lepas satu, satu blog die layan.
dari malaysi* kini, ke greenbox..
dari greenbox, tukar tiub plak.
ye...sume politik okeh.

tapi yang x boleh bla, beautiful nara pun die layan okeh.
aku yang kadang2 xtau gosip artis ni, die lagi terel.
hebatnye bapak saya!

ade sekali tu aku lepak kat hall dgn mak sume.
ayah je xde. die dlm bilik.
pastu mak buat luahan perasaan.

ayah ko ni skrg susah tau. asyik mengadap laptop je. baru2 ni sibuk dgn cite korea! mak nak ajak pg kedai beli barang pun susah! si hajar la yang mengajar ni.

salahkan hajar! die ajar ayah tgk cite korea online! 
yang en musa ni plak bajet remaja layan k-pop sesado.

kalo tgk tv pun sbuk dgn cite korea. abis kat laptop, tgk kat tv pulak! 

hado??
jgn nanti ttbe aku balik umah rambut ayah dah tukar kaler perang.
mate bercelak.
shawl kaler pink kat leher.

kelasss kau en musa~


Saturday, November 12, 2011

Random modnaR

with mr laff!

Hey peeps!
Sebelum apape, terimalah gambar jelita aku diatas. Mr laff tutup mulut aku sbb bnyak cakap kot!
Tp cumilkan!
Lalalla~

Anyway..

Aku ni mmg masalah la. Time rajin.. Berderet2 entry aku kan. Kalo time malas, mampos~ banyak cite pn jd xde cite. Nothing specific utk distory mory kan. Let's go random!

1. Wake up late pagi tadi! Its raining outside. Dats y I looooveee friday. Slalu hujan kan. Rahmat. Slalu kalo hujan tu mmg ko bertapa la dalam kete. Tp sib baik ramai lagi org x balik dr raya haji. So it took me about 45 min to reach office. Kalo bukan raya, kompom sejam minimum!

2. I am into spagethi nowadays. Tah apsal tah. Sanggup pg cari spagethi hari2. Tadi pun igt nak lunch spagethi. Tp malas drive punya pasal, diopis sajork! Carbonara would be my fav bcos cheese kan. Elokla tu mast! Makin membuak2 la badan ko nanti. Wee~ Its ok. I don't really mind. Asalkan perut flat uolss!

3. Oh ya! Haritu lepak with my gorjes and kachak. Macam dah 10 tahun xjumpe dorg tu. Lame gile x lepak same. Mcm2 story aku mish! Masing2 bz. Lepak kat amid pun dh jarang. Sume ade except uti n nozi. We do nothing much. Lepak sembang2 je. Dr pukul 7 smpai dkt kul 12 baru aku balik. Wlpn halfway tu zai, jojo n apis kne gerak sbb ade hal masing2. Tinggal la aku and kembar. Tp ape ada hal, 3 org pun jadik gosip smpai tgh malam! Eh lupe mau belagak. Zai kate, pipi aku dh kurus! Yeay!!!

perut lin dh besar. aku maintain jelitas. lina makin kempeng.

4. Office environment so far still manageable. Wlpn dgn wujudnye manusia itu kembali dlm logistic team, and dah mula die membuat onar..haih~ did I tell u guys the old bitch is back in the team? Okey you may go to my previoussssssss entry HERE. She is now back as my manager got it! And just imagine how do we go through our daily life. Streeessss!! But nasib baik I have a great team mate. Sume pn bekerja sama buat bodo je ngan die. Padan muke kau si hebat! *nnt aku buat entry khas pasal isu makhluk ni and korang pikir sendiri patut ke x ktorg sume mrh ngan die!*

5. Oh man! Aku dah ckp dah, kalo psl die tu mmg menjela2 bebel aku. Tu yang kena ade entry khas tu! Penghormatan uolss~ *pegi mamposss*.

6. Oh ya! My current dilemma is whether to luruskan balik rambut or just keep my original hair. Skrg ni rmbut asal dh strt nampak. And I dh lama x gi trim or treatment kat salon. DIY je kat umah. So wat say u people? Rebonding balik ke or biar rambut asal? Gimme ur tot plsss~

7. Ok I promise I'll stop at 7. Bcos it is fav number. Its always raining skrg kan. Ptg je hujan. So my swimming xtvti pn mcm tergendala. Since situ open pool, kalo hujan xdpt la akak berendam. Kena panah petir kang sesia je uols~ so misi kurus aku ni agak tiada progress ye. Dan aku mgharapkan tiada istilah melepaskan batuk ditangga. Wah! Sastrawan! Ko ado?? Hopefully abis musim hujan ni aku dpt truskan cita2 and misi fit aku. Utk kesihatan.. Swimming je la yg aku bley. Nak aku lari2 jogging ke hape sume bagai? Mintak mahap! Aku x ske lari sbb sakit tetek. Muahahaa!

Okey dah 7! So boleh stop. Yeay! Eh sumhow mcm best plak entry random ni. Mcm2 cite ade kan. Xde la boring.

Later uols~

Thursday, November 10, 2011

Whatever will be will be ^_^

When I was just a little girl
I asked my mother what will I be
Will I be pretty
Will I be rich
Here's what she said to me

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera

When I was just a child in school
I asked my teacher what should I try
Should I paint pictures
Should I sing songs
This was her wise reply

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera

When I grew up and fell in love
I asked my sweetheart what lies ahead
Will there be rainbows day after day
Here's what my sweetheart said

Que sera sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que sera sera

What will be, will be
Que sera sera...

pointless

when i need to talk but no one is listening..
i feel like breathing in the water..

its hard and painful..

Wednesday, November 9, 2011

Kritikal!

BAHAYA!
Range = 0 km!
Bella dah dehydrated!
Mami dah gelabah hayam carik Petronas!

Kalo ayah tau ni, mampus aku!

Sabar Bella!

Neeennnoooo neeeenooo
*bunyik ambulan*

Haus

Range = 9 km

Bella dah haus.
Tapi mami buat xtau je.
Sorry bella, kena berlatih puasa dr kecik.

Sebenarnye aku yang haus.
Janji ngan gorjes & kachak nak lepak.
Tapi ni sorg pun xde lg.

Cepatla woih!
Aku hausss..

Ini..

T.E.K.U.N
Rupe bentuk aku mase tgh melayan keje.
Ape perlunya muncung2??

Credit to hazwan for this picca!

Wajah berkaliber gitew~
Ouch!

Ni kalau classmate aku dulu2 tgk ni, mesti dorang kagum.
Oh ye!Haritu aku dpt remark dr chen pasal gambar ni.
"Macam glabah je gambar ko ni"
Jeles la tu!

Tuesday, November 8, 2011

kaye kuke !

halluu~~
lepas aku pikir2 pasal short vacation ngan family haritu..
aku rasa ade 2 benda yang aku rasa shud be highlighted..
yang bagi aku fun and lawak.

#1 : sesi menghumban orang dalam pool.

pagi tu aku bangun tukar tempat tido. masuk bilik lain sebab bilik aku tido tu ramai kuar masuk. aku kan suke membutaaahhh! xtau bape lame aku tido, dengar hajar menjerit2 kat hall. mcam hilang akal punye jerit. aku terus terduduk atas katil. pastu tgk kat tingkap, rilex je dorg yang lain berendam. dlm mase same si hajar punye suare menjerit x sudah2 jugak. dengar org gelak2 lg..

bile aku kuar bilik, tgk pak cik aku and kazen2 aku yang lain tgh angkat hajar yg hopeless. 4 org pegang die. di pendekkan cerita, die dgn sweater2 and suar tido masuk pool! like for real! 

masa tu baru aku tau dorang akan masukkan sape yg x mandi lg dalam pool. dan aku adalah manusia yg x mandi lagi! terus aku lari masuk bilik utk selamatkan diri. x lame tu cikudin pun masuk bilik penuh ketakutan. 
"takutnye...dorang tgh carik kite. kalo nak selamat kena mandi je ni long."
pintu bilik tutup tp cikudin ni punya bijak, die x kunci. tgh elok aku bersantai atas katil pikir cara nak selamatkan diri, pintu di buka manja!
"assalamualaikum, dah mandi ke belum.."
kau hado bg salam sblm buat jahat?? dan aku pun menjerit and kaki mula menendang2 ape yang patut. basah2 dorang tu masuk bilik carik mangsa! tapi aku ade talian hayat! iaitu periodd!!
"wa period la...x boleh xboleh!! jangan!!! mandi laut merah korang kang!"
begitula ayat keramat yang menyelamatkan aku dari kena humban! selesai satu masalah. dorang pun pergi mencari mangsa lain iaitu cikudin! kudin mase tu nyorok bawah selimut. selimut kan tebal. so macam x perasan die dlm tu. tapi tah kepala hotak bergeliga adik sdara aku sorg ni, die boleh masuk balik and tarik selimut. and aku pun dengar la jeritan marhanis cikudin..

minah tu siap paut kat kerusi! tapi kalo dah 5 org AJK humban tu bekerjasama, memang tetap gagal la ko kan. aku gelakkan aje dorang. hahaha! aku selamat~ time kasih period!

end of the day, sume manusia dok dlm pool. termasuk pak uchu aku yang tengah isap rokok. die jalan tepi pool je pun. kena tarik jugak. ko bayangkan becaknye umah tu. simen sume basah. ni sume keje dorang! basah2 masuk rumah carik mangsa keadaan.

fun kan! aku rase fun je~

#2 : imang pelat & kimi sepet.

kazen kecik aku yang nyanyi lagu ultraman tu. si imang. ni die punye cite. 
tengah lepak2 dalam bilik dgn minah2 yang lain, imang masuk bilik lari2.
"tolong tolong kimi kemput! kimi kemput!"
*sambil buat gaya kat mulut die*
sume kitorg tgk je die. x paham. amende kemput?? masing2 pikir ape yang die cube sampaikan dgn gaya die tu. sampai la tibe2 kimi masuk batuk2 x stop. mcm nak cakap tp x lepas. bile tgk macam tu baru la saraf2 otak kitorg berhubung.

kimi semput!!

aishah a.k.a kakak kimi terus lompat dari katil cari inhaler kimi dalam beg. meanwhile aku and yang lain2 gelak guling2 atas katil. 

kemputtt???

hoih! pelat boleh membahayakan orang la! 
rupanye gaya yang die tunjuk tu is gaya pakai inhaler. 
imang, tlg jd ultraman yang x pelat.

jom teka ape maksud bile imang cakap ayat ni;

- imang kuke air liur aidil. kedap! rake kuku-

sape dapat teka die bijak!

later peeps~

Monday, November 7, 2011

Short family time #2

sumpah aku makin malas.
kite layan gambar aje la ye.
rajin nanti aku highlight benda2 menarik kat sana.

omish!
our stay
hall okeh. not hell. 
backyard with the pool.
the kiddo! baby wildan ziddan!
apsal bley termasuk plak gambar nih???
xpe aku caption kan jugak.
the gelabasssssss!
ini tuan tanah kedaung yang berangan cun bawah lampu oren bersama rambut senget ala-ala ning baizura!

muahahahahhaaa!
aku dah kate aku malas~

Short family time

Bersiaran dari A' Famosa Melaka.

Feel like yearsssss tak kuar hang out and jumpa with cousins and uncle-uncle.. Dulu masa atok and nenek ade mmg selalu. jumpe kompom memekak2 je masing2.. Tapi sekarang dorang dah xde. so jarang jumpa. Kalo jumpa pun time wedding or raya je. jarang la kan. bukan tiap2 minggu pun ade wedding.

But this aidil adha, we manage to gathered for 2 days kat A'Famosa. walaupun xsemua ade, but still it is enjoyable moment. X lama pun. semalam sampai, harini dah nak balik. saje bersantai. Though the group is getting smaller, we still believe that its better to have something than nothing.

Anyway...

Sampai petang semalam. Xde aktiviti pun. Terus terjun dlm pool sampai malam. Around 10 baru rase lapar. bile dah lapar baru la masing2 merangkak2 carik makanan.. *huh??! buruk benor ghopenye~*

dari terang sampai gelap. dlm tu je duduknye.

dah abis makan sambung berkubang atas katil plak. layan cite korea! sib baik aku bawak aaron ni skali. ade gak peneman di kala tv kat hall di kongker oleh peminat2 cerekarama. *kongker = buruk plak ejaanye*

oh ya! sambil tu generasi2 kecik kazen aku bermain2 dgn ipad masing2. ipad okeh! aku dulu main batu seremban je. tu pun jenuh curik beras nenek nak buat isi batu seremban. korang skrg kemain lagi kan! sorang satu ipad. akak ni? pad kotex aje lew~

dah ade menatang tu ape lg. mcm2 aplication ade. suruh aku senyum nak amik gambar. dari muke diva aku nih, bile tgk balik, tau2 dah jadi mcm puss in boots. sib baik cumilsss.. 

mast in pyjama. cumil kan!
cakap cumil cepat!
*ltk pisau kat leher wani*

tgh dok lyn gambar yg dorg edit, bunyik plak lagu jepun. rupenye dr youtube. lagu ultraman! imang hafal okeh lagu nih! terkesima rama aku. kau ado hafal lagu jepun? hado?? *menjeling kat hajar* tgk la video bawah ni. org tu x nyanyi lagi, die dah nyanyi. tgh taip ni pun dok igt lg music ultraman die..

video

ala.. tetibe sekarang dah rasa malas nak taip.
rajin nanti aku sambung okey.
skarang korang gi layan lagu ultraman imang tu dulu.
later peeps!

Sunday, November 6, 2011

Off we go~


To A Famosa!

Journey begin.
Dengan perut penuh ngan rendang ayam mak lang aku. Sempat plak td singgah umah die. Makan semata2 pastu direct pg melaka.

*ish! Pompuan sebelah aku ni dah kenapa? Menggigit je kejenye!*

Tido lg baik.
Selamat memandu ayah!

raya haji = haji raya

Selamat hari raya haji people!
As usual, raya haji family aku xde sambut mcm raya puase.
No special dish in the morning or what not.
Its just a holiday la.

selamat pagi raya haji!
*cun kan baju raya aku!*


akan tatapi!
petang ni akak akan membawa diri dari kesibukan kota metropolitan uolss~
cewah! lempang nak??

destinasi kali ni adalah A'Famosa resort kat melaka.
upacara santai bersama keluarga dan senak perut. 
eh salah... sanak saudara.
oh ya, sesi berkubang dlm pool secara berjemaah jua..

cant wait!

anyway, kambing aku ni jgn sesape berani korbankan!
awas lho!
*matila gilo di pagi raya*

Friday, November 4, 2011

Bella dirantai?

benda alah ni dah berkurun dok betapa dalam draft aku. tibalah masanya aku hebahkan kepada dunia yang bella di gari secara paksa! 

inilah rupe bentuk si bella yg digari.. maintain vouge kan!

sekarang ni opis aku tgh renovate. to be exact, building opis tu direnovate. bagi nampak cun sket. sumhow skrg the building looks like tranformers! sukeeeee!!! mcm bella jugak! bella transformers pompuan. ngee~

apsal aku ni slalu tersimpang motip cerita??

disebabkan tgh renovate kan, so parking quite limited. kalo pagi tu ok la sebab ktorg antara yg awal start keje. yang lain ade yg start kul 9. so mase datang pagi2 aku akan bermaharajalela boleh pilih2 parking. tapi yang jd masalah when it comes to after lunch.

mase tu parking takdek!

ade skali aku kuar. balik opis around 230. and sgt yakin parking xde. tp sebab bbm dh dok bunyik2 bos carik, aku gamble parking kat satu tempat yang reserved. gamble je. aku pikir, kalo kena clamp nanti, baru aku pikir cara nak lepaskan diri.

skali balik tu mmg si bella dah kena gari. sedih je rupebentuk die.nak wat camno bella. mak ko ni mmg xmakan saman. this is 2nd time die kne clamp. 1st time tu mmg aku xtau tu area reserve parking. so mmg sgt kesian la. tp this time around aku dh siap2 ngan alasan.

hahaa!

tempat tu mmg xde tulis reserved. die cuma letak kon. tp mase aku park tu, kon xde kat ditu. die kat tepi tiang. so that is my justification la. xtau situ reserve sbb xde apape remark. sib baik lepas. kalo x kena bayar rm100. ko nak mampos? baik aku makan. *eh apsal otak aku asyik makan jer nih??* sorry la pak guard, lain kali aku cube x curik reserved parking k.

omish!

Thursday, November 3, 2011

Dan..

Sekarang aku dok mengunyah coklat ni!
Sah kena sampuk hantu mentedarah!

Hish!

Apekah??

Meja aku adalah berterabur.
FOOD is here and there.
What happen??

Sejak bila semua ini berlaku terhadap diriku?
Mcm musnah je harapan flat abss kalo camni!

Tidakkkkkk!!

Wednesday, November 2, 2011

Flat abssss~

model harusla yang kacak. pembakar semangat!
Dari dulu berangan nak flat abs. Mcm model2 bikini tu. Cun kan! Tapi kalo dh kaki minum ais, mmg harapan la nak dpt flat abs kan. Dpt spare tyre lg ade.

But anyway, aku slalu bising pasal ni. Kdg2 mcm x tau mane perut mane tetek. Kannn!! Over sungguh perumpamaan aku.

Wlpn aku slalu dgr, kalo nak perut cun rajin2 la buat sit up. Memandangkan aku pemalas bab2 eksesais secara berdisplin ni, aku abaikan la petua tu.

Instead, aku rajin gi beli krim sapu2 tu. Tapi nak sapu pun malasssss..sudahnye krim tu sume tersadai dlm almari tu ha. And perut akak ni xkesampaian la nak flat.. Sadis~

Akan tatapi! Selepas perbicangan and brainstorming ngan wani and shanee masa lunch last friday, aku bersemangat jawa! Wani kate buat crunch i/o sit up. According to her trainer, minimum buat 3 set sehari, and 1 set = 80 crunches non stop.

So aku pun start la buat last saturday. Memule mcm nk trcabut pinggan akak tau. Ohh!! Beauty is pain.. Tapi kugagahkan jua. And now 80 crunches non stop adalah easy mizi. Dtg time rajin aku, 5 set aku buat. Semuanye demi flat abs! Nnt kalo dh flat, bley la aku posing depan klcc pakai bikini.. Wahhhh!! Kelas ko mariah!

Oh ye! Pagi tadi perut aku dh mcm ade muscle line tau. Soooooo perasan kan. Pagi2 belek perut sendiri.. Semangat ni nak buat crunch lg balik ni. So that sng la aku nk bezakan mane perut mana tetek.

Muahahhaa!

Tuesday, November 1, 2011

Food overdose!

Like seriously!
Hancur segala misi diet yg aku usahakan!
And segala crunch crunch yg aku hebohkan tiap2 malam.

Cewah! Puitis spt puting!

Eh!

Recall the food yuk!

1. Had nasi lemak for bfast. Tq to jes! Free~

2. Another nasi lemak for brunch. Sambil discussion, sambil mkn. Hujung2 discussion ke laut, aku gemok!


3. My generous bos pak usop blanje dominos pizza for lunch. With sides order of chicken drummet and bla bla bla. I end up mkn 3 slices of pizza + 1 drummet + beberapa ketul chicken ball. And I'm full like a hyppo!


4. Though perut dah full, after lunch tu kunyah2 chocolate! OMG! aku ni sawan mkan ke hape??


5. In between I drank I bottle of plain water from my huge gigantic tumbler. Somehow still wondering ape dh jd ngn nafsu serakah aku nih!



6. Perut dah membuntal mcm tu pun still lpk ptg tu ngan bbudak ni. Tp berjaya okeh tahan nafsu. Aku minum air je. Teh tarik. Not so bad la kan..

7. And I just had my mali char kuew tiaw! Konon nak mkn kerang rebus je. Tp alang2 dah kat mali, char kuew tiaw la jwbnye! Itu pun nasib baik x termakan nasik lemak ayam si cipan! Membara je dlm dada ni nmpk sambal merah2 ngan ayam goreng!

Hambik ko! Sape kate aku x kuat makan. Mmg silap okeh. I can eat sekali berderet. Dats y I love food marathon!

Later peeps~

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.